Critici over De Nieuwe Wildernis: een on-Nederlands goede natuurfilm

Vandaag de Pathé-bioscoop in Rotterdam-Zuid bezocht met onze kinders van zes, negen en dertien jaar. Om iets over half twee stond de natuurfilm Holland: Natuur in de Delta geprogrammeerd. De opvolger van De Nieuwe Wildernis wilde ik ook wel eens zien, waarbij ik hoopte dat de nieuwe beter zou zijn dan zijn voorganger. Ik geef het maar toe: ik ben destijds halverwege de voorstelling in slaap gesukkeld. Wat als nieuwe natuur werd gepresenteerd bleek feitelijk cultuurnatuur met veredeld vee in de hoofdrol. De teksten bleken bovendien gespeend van enige humor. Kon Holland: Natuur in de Delta me meer bekoren?

De makers van Holland: Natuur in de Delta volgen een aantal dieren die vanouds in ons land voorkomen: het pimpernelblauwtje, de bever, de zeearend, de haas en het stekelbaarsje. Wilde beesten dus waarvan een aantal symbool staan voor ‘oude’ natuur en een paar voor de ‘nieuwe’.