Filmrecensie: De Nieuwe Wildernis

Tijdens zeshonderd draaidagen in de Oostvaardersplassen heeft het team van De Nieuwe Wildernis 350 uur aan filmmateriaal verzameld. Nu is het zover en is Nederlands’ grootste natuurfilm ooit te zien in de bioscoop.

Heb je de afgelopen edities van DIGIFOTO Pro gelezen, dan ben je al veel te weten gekomen over de film. We volgden het project vanaf begin 2012 op de voet en schreven sindsdien iedere editie een artikel over de diverse aspecten van de film. Om je geheugen nog even op te frissen: De Nieuwe Wildernis is een film over natuurgebied de Oostvaardersplassen. Natuurfotograaf en ecoloog Ruben Smit nam een groot deel van de film voor zijn rekening als veldregisseur, samen met regisseur Mark Verkerk.

Voor de meeste mensen is het natuurgebied onbekend terrein omdat het grootste gedeelte is afgesloten voor bezoekers. Het team van De Nieuwe Wildernis kreeg onbeperkte toegang tot de Oostvaardersplassen. Het doel van de film: de kijker verrassen en laten verbazen over hoe in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld een stukje Nederlandse wildernis functioneert. In dat opzicht slaagt de film met verve. Ondanks dat we het project volgden sinds begin 2012, was het zien van het resultaat een openbaring. De film begint met een snelle aaneenschakeling van korte scènes, waarin we kennismaken met de diversiteit van het dierenleven in de Oostvaardersplassen.