PROJECTEN

Onder Het Maaiveld – 2022

Een hectare grond bevat het gewichtsequivalent van twee koeien aan bacteriën.  Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen op aarde zijn. Een regenworm kan elke 24 uur zijn eigen gewicht in aarde verteren. 50% van de planeetbodem passeert elk jaar de darm van regenwormen. Bodemorganismen verwerken 25.000 kg organische stof op een oppervlakte gelijk aan een voetbalveld, dat het gewicht heeft van 25 auto’s. In slechts 7,5 cm aarde zijn er 13 biljard levende organismen, met een gewicht van 100 miljoen ton. 

De film vertelt het verhaal van een groep mensen die het initiatief nemen een stuk grond te gaan bewerken. Hun activiteiten zijn op microniveau waar de mensheid op globaal niveau ook mee bezig is, met dezelfde uitdagingen. Een deel van de groep hanteert de dig-methode en een ander deel past de no-dig methode toe. Dat wil zeggen dat de ene groep zich houdt aan hoe we traditioneel omgaan met de natuur ten dienste van de mens en de ander waar het naartoe zou moeten bewegen in de relatie mens – natuur. Ze doen dit in samenwerking met de absolute underdog van de dierenwereld: een worm. Daarbij worden steeds uitstapjes gemaakt naar andere omgevingen waar de problematiek nader uiteengezet wordt.

De Schooltuin – 2020

een jaar rond met je handen in de grond

De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond. Van de makers van De Wilde Stad.

Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken.

De kijker volgt de ‘çycle of  life’ van het seizoen; de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten.

Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje ervandoor gaat met hun worteltjes. Niet alleen voor de mens maar ook voor de dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht gaat op pad gaat….

Een film van Mark Verkerk en Ignas van Schaick

Wild Port of Europe – 2022

Wild Port of Europe wordt een gedramatiseerde documentaire over de spectaculaire rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa: de havens en industrie in Port of Rotterdam en Port of Moerdijk. Op de snijlijn tussen ogenschijnlijke tegenpolen – industrie en natuur – evolueert de klassieke cycle of life hier tot de ‘Re-cycle’ of life. Deze ontwikkeling wordt in beeld gebracht vanuit het perspectief van de dieren die in dit gebied leven. De film is een co-productie met Veldkijker Films

DE WILDE STAD – 2018

Abatutu’s Wild Amsterdam

De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda.

EMS FILMS werkt, weer onder regie van Mark Verkerk, aan het derde deel in de trilogie over de Nederlandse natuur. Na een klassieke vier seizoenen cycle of life film en een episch verhaal over dynamische natuur in ons land is er nu De Wilde Stad: een bioscoopfilm die spannende gescripte scènes verbindt met verrassende documentaire beelden van de stedelijke natuur. Een stadse film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien met verrassende plotwendingen. Een meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen.

THIS IS HOLLAND – 2017

EEN 5D FLIGHT EXPERIENCE NAAST DE ADAM TOWER IN AMSTERDAM

EMS FILMS heeft de film geproduceerd voor de This is Holland attractie

THIS IS HOLLAND gebruikt de nieuwste technologie om je het gevoel te geven dat je vliegt. Met adembenemende filmbeelden die geprojecteerd worden op een enorm bolvormig scherm én aanvullende special effects, ontdek je Nederland op een spectaculaire wijze! Met 40 personen tegelijk hang je in het bolvormige scherm, terwijl je je handen en voeten vrij kan laten bungelen. De 9-minuten durende Flight Experience neemt je mee op avontuur over 22 authentieke locaties van Nederland en biedt je een uniek perspectief vanuit de lucht.

Je stoel beweegt mee met de film die je 9 minuten lang meeneemt op een adembenemende reis langs vele mooie plekken van ons land. Met special effects als wind, mist en geuren, lijkt het echt alsof je door de lucht zweeft, dijken overstijgt en stormen trotseert.

Vanuit de lucht vlieg je rakelings langs de wereldberoemde Zaanse Schans, de Deltawerken en bijzondere UNESCO Werelderfgoederen. De makers van ‘De Nieuwe Wildernis’ hebben in opdracht van THIS IS HOLLAND de meest unieke beelden van Nederland verzameld. Met een speciale camera, bevestigd onder aan een helikopter, brachten ze de meest bijzondere locaties in beeld.

www.thisisholland.com

Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.25.53
Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.27.21
Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.28.02
Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.25.41
Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.26.11
Schermafbeelding 2018 10 26 Om 18.27.37

“Sir David Attenborough zou er jaloers op kunnen zijn. Geweldige natuurfilm, ik zeg het écht met nadruk. Minitieus, door een ringetje te halen.”

– Matthijs van Nieuwkerk over De Wilde Stad – De Wereld Draait Door –

HOLLAND – 2015

NATUUR IN DE DELTA

Holland, Natuur in de Delta is een (her)ontdekking van Nederland. Een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen, in alle kracht, raadselen en schoonheid. Na het overweldigende succes van De Nieuwe Wildernis komen de makers van de film nu met het spectaculaire tweede deel dat wordt verteld door Bram van der Vlugt en Carice van Houten.

Het is een film die ons als nooit tevoren de dynamiek en de veerkracht van het land waarin wij leven zal tonen. De film Holland zal fascineren door de hoogste kwaliteit natuurfotografie en gebruik maken van de modernste technieken. Het verhaal van de natuurfilm wordt verteld vanuit een cultuur-historische context en gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonages als de zeearend, bever, haas, pimpernelblauwtje en stekelbaars. Camera- en geluidsmensen uit binnen- en buitenland, van zeer ervaren tot aanstormend talent zullen Holland, net als De Nieuwe Wildernis doen uitblinken door de hoogste kwaliteit van beeld.

Het verhaal van de film is een herontdekking van Nederland. Internationaal een showcase van de Nederlandse identiteit: natuurmakers en watermanagers.

HNIDD 02
HNIDD 01
HNIDD 04
HNIDD 06
HNIDD 03
HNIDD 05

De Nieuwe Wildernis – 2013

Grote Natuur in een Klein Land

In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. EMS FILMS heeft als eerst exclusief toestemming gekregen om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt.

De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen. Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. De Nieuwe Wildernis is een natuurspektakel voor het hele gezin. De ‘circle of life’ of ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht. Soms aangrijpend maar ook humoristisch en vertederend.