MEER PROJECTEN

Eindeloos Bewustzijn, de Film • 2011

In deze 86 minuten bioscoopversie van Eindeloos Bewustzijn-de film verkennen wij het transformatief karakter van vier BDE’s aan de hand van hun getuigenissen. Hoewel iedere persoon zijn eigen unieke ervaring beleefde zijn er opvallende aspecten die zij unaniem met elkaar delen. Mensen met een dergelijke ervaring zijn minder bang voor de dood. Verder tonen zij minder interesse voor uiterlijke en materiële zaken, voelen zich één met de natuur en bij velen van hen ontwikkelde zich een hoge intuïtieve en helende gave.

De persoonlijke, vaak emotionele, verhalen krijgen context door discussies met een aantal belangrijke denkers op dit gebied. Eén van hen is Carlo Leget die zich als geesteswetenschapper bezighoudt met zorgethiek en spiritualiteit: palliatieve zorg en morele vragen rond het levenseinde vormen zijn specialiteit.

Biomimicry, Inspired by Nature • 2010

Een expeditie naar de onontdekte schat van de natuur. Wij mensen staan voor enorme uitdagingen in onze beschaving. Klimaatverandering, de druk op de oceanen van de wereld en niet-hernieuwbare energieën zijn slechts enkele van onze mondiale milieuproblemen. Het goede nieuws is echter dat er oplossingen zijn. En we kunnen ze in de natuur vinden.

3,8 miljard jaar aan evolutie heeft onze planeet miljoenen soorten dieren en planten opgeleverd die duurzamere antwoorden op onze problemen hebben dan we eerder dachten. De sleutel tot deze belangrijke bevindingen in de natuur is de nog jonge, maar bloeiende wetenschap van biomimicry. De natuur is een meester in effectieve productie: ze produceert economisch, met een minimum aan energie en middelen en brengt altijd alle afvalproducten terug in de cyclus.

Buddha’s Lost Children – Revisited • 2009

Verborgen in de heuvels, in de Gouden Driehoek van Thailand, ligt de ‘Golden Horse Temple’. Met gevaar voor eigen leven voert de boeddhistische monnik Khru Bah samen met de jonge novicen strijd tegen drugsmisbruik in de omliggende bergdorpen. Regisseur Mark Verkerk maakte de film Buddha’s Lost Children over deze bijzondere monnik en zijn pupillen. Op veler verzoek keert hij nu terug om te kijken hoe het Suk, Pan Saen en de kleine, altijd vrolijke Boontam is vergaan.

Samen met sister Mae Ead en de jonge novicen blijft ‘tijgermonnik’ Khru Bah met zijn grote geest en beperkte middelen werken aan sociaal-culturele kwesties bij de bergvolken zoals drugsmisbruik, prostitutie en gebrek aan scholing. Daarbij ontmoet hij nog steeds veel weerstand; er is zelfs een poging gedaan om hem te vergiftigen. We maken ook kennis met de dochter van Khru Bah die met engelengeduld de allerarmsten les geeft en een leven in de bewoonde wereld opgeeft voor het werken in de tempel.

Camera’s voor De Onzichtbaren • 2008

Karin Kuiper, weduwe van de succesvolle Nederlandse schrijver Karel Glastra van Loon, vertrok naar het grensgebied tussen Thailand en Birma, waar zij een wens van Karel invervulling liet gaan. Een bewogen reis die internationaal de aandacht vestigt op de ‘vergeten vluchtelingen’ van Birma.

Karel Glastra van Loon, één van Nederlands meest gevierde schrijvers, stierf 1 juli 2005 op tragische wijze aan de gevolgen van een hersentumor. Hij was 42 jaar oud en liet zijn vrouw Karin Kuiper en hun drie jonge kinderen achter.
Twee en een half jaar vóór Karels dood bracht het jonge gezin drie maanden door in het kleine dorpje Mae Sot, in het grensgebied ten westen van Thailand. Karel deed hier onderzoek voor zijn laatste boek ‘De Onzichtbaren’. Een schrijnend verhaal dat de lezer confronteert met het grote leed veroorzaakt door één van de meest brute en repressieve regime’s ter wereld – de Birmese militaire dictatuur.

Dat Willen Wij Ook • 2007

Spinnen als een spin. Vliegen als een meeuw. Kleven als een gekko. Hoe doen ze dat?

Deze nieuwe 12-delige Nederlandse serie onderzoekt hoever de mens is, in zijn poging de natuur te evenaren. Op fascinerende wijze maakt de wetenschap gebruik van de doeltreffendheid en de inventiviteit in de natuur. De serie Dat Willen Wij Ook legt verrassende ontwikkelingen op heldere wijze uit, en is bovendien een lust voor onze zintuigen.

Tulip – The Light of the East • 2003

Vraag iedereen, waar dan ook om dingen te noemen die “typisch Nederlands” zijn en het antwoord zal zijn: tulpen. Nochtans, vóór 1593 had geen Nederlander ooit een tulp gezien. In de 400 jaar daarna is de tulp niet alleen een symbool voor Nederland geworden, maar heeft de Nederlandse fascinatie voor deze meest geliefde lentebloemen de wereldwijde tulpenindustrie geschapen, met een productie van drie miljard tulpenbollen per jaar, waarvan ongeveer twee miljard geëxporteerd over de hele wereld.

Maar de tulp is geen Nederlander, hij komt oorspronkelijk uit de afgelegen bergketens van Centraal-Azië – in gebieden die nu deel uitmaken van Rusland, rond de Zwarte Zee, op de Krim en van de steppen ten noorden van de Kaukasus. In de 16e eeuw toen tulpen voor het eerst in Europa werden geïntroduceerd, behoorden deze gebieden tot wat toen bekend stond als het Turkse Ottomaanse rijk. Het is bekend dat de Turken al in 1000 na Christus tulpen telen. Voordat tulpen ooit Europa bereikten, hadden ze genoten van een lange en fascinerend rijke culturele geschiedenis.

In het atelier van Mondriaan • 2011

Piet Mondriaan verhuist in 1921 naar Parijs, de stad waar hij zeventien jaar zou blijven. Zijn Parijse verblijf brengt hem geen roem, maar toch is deze periode van cruciaal belang. Hij vervolmaakt zijn kunst en woont en werkt in een atelier met een uniek, strak vormgegeven interieur dat net als zijn neoplastische werk geschilderd is in de kleuren wit, geel, rood en blauw.

Piet Mondriaan (1872-1924) was in Nederland al een bekend kunstenaar toen hij naar Parijs verhuisde. Daar ontdekt hij, aanvankelijk onder invloed van het Kubisme, een universele artistieke taal op basis van originele geometrische vormen en primaire kleuren. Net als Kandinsky en Malevitsj is hij één van de pioniers van de zuivere abstractie, zijn werk betekent een revolutie in de twintigste-eeuwse kunst.

There Is No Blue Without Yellow & Orange • 2010

De film There is No Blue without Yellow and Orange is een ‘feature length’ documentaire die vertelt over alle plekken waar de schilder Vincent van Gogh woonde en werkte. Fotograaf/filmmaker Vincent van de Wijngaard reist naar de première van de film in Tokyo en schrijft (bijna) dagelijks een reisverslag dat het heden en verleden met elkaar verbindt.

Toen ik zeven jaar geleden het boek Following Van Gogh fotografeerde en terugkeerde van die reis waarin ik 26 locaties had bezocht, realiseerde ik mij dat dit project eigenlijk een film moest worden. Er waren gesprekken die ik tijdens mijn reis opgevangen had die onmogelijk waren te vertalen in een enkel stilstaand beeld. Bijzondere verhalen waarvan ik de oorspong wilde achterhalen. Wilde ik mijn verhaal recht doen, zo bedacht ik, moest ik research gaan verrichten en mij zeer grondig inlezen. Ik had geluk: tijdens het maken van mijn boek werd ik geïntroduceerd aan onderzoekers die binnen het Van Gogh Museum actief zijn…

Himalaya Alert • 2009

Over the past three years, the Dutch journalist Bernice Notenboom has mounted expeditions through Siberia, across Greenland and to the North and South Poles to report on the effects of Climate Change. Her most recent expedition was to another critically threatened region: the high Himalayas.

The greater Himalayan region has the largest concentration of snow and ice outside the two poles. Warming in the Himalayan region has been around double the global average and the rising temperatures are leading to rapid melting of the glaciers. The implications are dramatic. If the Himalayas lose their snow and ice, much of the water supply to Asia’s 10 largest rivers will dry up, threatening the food security of almost one and a half billion people. Just imagine Asia without the ability to grow rice…

Skybound • 2008

In de luchtvaart is er de afgelopen jaren heel wat veranderd. En dat geldt ook voor de televisie. In 1991, toen Mark Verkerk, Ton Okkerse en ik starten met de serie Skybound waren we de eersten die in breedbeeld werkten, die digitaal geluid leverden en die “non-lineair” monteerden.Tegenwoordig wordt elke computer geleverd met zo’n montage programma, worden er geen “vierkante” televisies meer gemaakt en vraagt iedereen zich af wat analoog geluid ook alweer was.

Hetzelfde geldt voor de luchtvaart. Toen we onze opnamen maakten was de dieselmotor slechts een droom van wat vage techneuten, was de glazen cockpit gereserveerd voor de nieuwste jets en waren “winglets” aangroeisels die vooral pasten bij Burt Rutan’s ontwerpen. Nu zijn dieselmotoren de krachtbronnen van de toekomst en zitten glazen cockpits in alle nieuwe kleine vliegtuigen. Was piloot worden ooit een nauwelijks te verwezelijken jongensdroom en waren de plaatsen in de cockpit dun gezaaid, tegenwoordig kan een maatschappij maar met moeite aan goede vliegers komen. De Very Light Jet, ten tijde van Skybound nognauwelijks op de tekentafels, is sinds een paar maanden operationeel….

Buddha’s Lost Children • 2006

Documentaire van Mark Verkerk over een voormalige Thai boxer die in de Gouden Driehoek van Thailand als boeddhistische monnik weeskinderen opvangt. In de grensgebieden van Thailands Gouden Driehoek – een ruige streek met veel drugssmokkel en arme volksstammen – heeft één man zich gewijd aan het welzijn van de kinderen.

De boeddhistische monnik Phra Khru Bah, een voormalige Thai boxer, reist te paard alle dorpen af om gezondheidszorg en educatie te verspreiden onder dorpsbewoners die geen enkele steun ondervinden van een overheid. Deze zogenoemde Tiger Monk heeft met zijn Golden Horse Temple een weeshuis, school en ziekenhuis gebouwd – een veilige haven voor de weeskinderen. Zijn leerlingen zien hem als sjamaan, vaderfiguur en coach tegelijk.