DE NIEUWE WILDERNIS_A3_DEF_nieuw logo Bever.inddSkybound

In de luchtvaart is er de afgelopen jaren heel wat veranderd. En dat geldt ook voor de televisie. In 1991, toen Mark Verkerk, Ton Okkerse en ik starten met de serie Skybound waren we de eersten die in breedbeeld werkten, die digitaal geluid leverden en die “non-lineair” monteerden.Tegenwoordig wordt elke computer geleverd met zo’n montage programma, worden er geen “vierkante” televisies meer gemaakt en vraagt iedereen zich af wat analoog geluid ook alweer was.

Hetzelfde geldt voor de luchtvaart. Toen we onze opnamen maakten was de dieselmotor slechts een droom van wat vage techneuten, was de glazen cockpit gereserveerd voor de nieuwste jets en waren “winglets” aangroeisels die vooral pasten bij Burt Rutan’s ontwerpen. Nu zijn dieselmotoren de krachtbronnen van de toekomst en zitten glazen cockpits in alle nieuwe kleine vliegtuigen. Was piloot worden ooit een nauwelijks te verwezelijken jongensdroom en waren de plaatsen in de cockpit dun gezaaid, tegenwoordig kan een maatschappij maar met moeite aan goede vliegers komen. De Very Light Jet, ten tijde van Skybound nognauwelijks op de tekentafels, is sinds een paar maanden operationeel.

Met de komst van de prijsvechters kan letterlijk iedereen zich tegenwoordig veroorloven te vliegen. Bij deze carriers telt elk dubbeltje en dus worden steeds meer “gewone” vliegtuigen uitgerust met die fraaie winglets. Maar een ding is onveranderd: de mateloze fascinatie voor vliegen. Hoe vaak we het ook doen, hoe ver we ook gaan, we verwonderen ons er nog altijd over dat we die zo veilige aarde kunnen verlaten…

De makers van Skybound zijn verder gegaan. Mark Verkerk en Ton Okkerse maakten nog zeker honderd uren aan documentaires voor zenders als Discovery en National Geographic en lanceerden onlangs de prijswinnende bioscoopfilm “Buddha’s Lost Children” die in de hele wereld met gejuich is ontvangen. En ik, ik vlieg zo vaak en zo lang als ik kan, het liefst in mijn oude Piper Super Cub.

Skybound was een project van liefde. Liefde voor het maken van mooie televisie, liefde voor het vliegen. Die liefde is niet onbeantwoord gebleven. Miljoenen mensen zagen Skybound, want het werd via Discovery Channel in meer dan 170 landen uitgezonden. De laatste tijd kreeg ik steeds vaker de vraag: ‘Waar kan ik de DVD kopen…?’. Die vraag is beantwoord met het prachtige pakket dat u nu in handen heeft. We hebben de films nog eens doorgekeken. Ze zijn nog altijd prachtig. Wij zijn er bijzonder trots op dat we deze serie hebben kunnen maken en we zijn blij dat u onze liefde voor de vliegerij met ons deelt! Veel plezier met Skybound.

Mei 2008, Leo van der Goot

NU EINDELIJK VERKRIJGBAAR INCLUSIEF ANDERHALF UUR UNIEKE NOOIT EERDER VERTOONDE BEELDEN!
Deze dubbel-DVD, met maar liefst 6,5 uur uniek (wide-screen) beeldmateriaal vormt het resultaat uit 130 uur met liefde geschoten film. Samengevat in 13 afleveringen over de meest uiteenlopende luchtvaartonderwerpen. Onmisbaar voor de echte liefhebber die wil genieten van dogfights, propliners, bush flyers of freeflight om er maar een paar te noemen. Ingesproken door Leo van der Goot.

Buddha’s Lost Children heeft onder andere de internationale juryprijs gewonnen bij het Los Angeles AFI Fest, en een Kristallen Film bij het Nederlands Film Festival. Een jaar draaide Verkerk op locatie in Thailand, waar hij een ongekende vrijheid kreeg om dit intieme en dramatische verhaal te filmen. Centraal staat de ontwikkeling die de kinderen doormaken – van verwaarloosde jongens tot kinderen vol zelfvertrouwen.

lees verder…
BESTEL DEZE FILM OP DVD