DE NIEUWE WILDERNIS_A3_DEF_nieuw logo Bever.inddEindeloos Bewustzijn

de film

In deze 86 minuten bioscoopversie van Eindeloos Bewustzijn-de film verkennen wij het transformatief karakter van vier BDE’s aan de hand van hun getuigenissen. Hoewel iedere persoon zijn eigen unieke ervaring beleefde zijn er opvallende aspecten die zij unaniem met elkaar delen. Mensen met een dergelijke ervaring zijn minder bang voor de dood. Verder tonen zij minder interesse voor uiterlijke en materiële zaken, voelen zich één met de natuur en bij velen van hen ontwikkelde zich een hoge intuïtieve en helende gave.

De persoonlijke, vaak emotionele, verhalen krijgen context door discussies met een aantal belangrijke denkers op dit gebied. Eén van hen is Carlo Leget die zich als geesteswetenschapper bezighoudt met zorgethiek en spiritualiteit: palliatieve zorg en morele vragen rond het levenseinde vormen zijn specialiteit.

Reinier Tilanus ziet overeenkomsten tussen Van Lommel’s kijk op bewustzijn en die van de oude Tibetaanse meesters.

De Amerikaanse Raymond Moody, psycholoog en filosoof, die in 1975 BDE’s in de openbaarheid bracht met zijn bestseller ‘Life After Death’ licht zijn visie toe. Uiteraard is er in de film een belangrijke rol weggelegd voor Pim van Lommel zelf.

Regisseur Mark Verkerk (Buddha’s Lost Children) liet zich voor deze film onder andere inspireren door een stelling van Van Lommel:
“Als je ervan uitgaat dat de wetenschap materialistisch is, schakel je per definitie bewustzijn uit. Want bewustzijn is niet te meten. Ik kan nooit wetenschappelijk bewijzen dat iemand verliefd is of een schilderij heel mooi vindt. En toch is het de meest grote realiteit die een mens heeft. Dus stel ik dat je een ander soort wetenschap moet hebben die ook subjectieve elementen toelaat. Wetenschap is voor mij vragen stellen met een open geest.”

86 min. | PAL 16:9 | All Regions | Dutch spoken + English subtitles


lees verder…BEZOEK DE EINDELOOS BEWUSTZIJN WEBSITE

BESTEL DEZE FILM OP DVDRegie & scenario: Mark Verkerk
Met: Pim van Lommel, Raymond Moody, Carlo Leget, Joke Endedijk–van der Jagt, Cindy Wielders, Paul Derks, Bart Sikkens, en Reinier Tilanus
Camera: Mark Verkerk en René Heijnen
Montage: Jos Driessen
Redactie: Anne-Berthe van Chastelet-Emmen
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Producent: Ton Okkerse

© 2011 EMS FILMS en Boeddhistische Omroep Stichting